Makovecz-Utak – 1. füzet

1000 Ft

Első régió: Budapest és Duna-kanyar

Kétnyelvű kiadvány: magyar és angol

Leírás

A „Makovecz-utak” rendszerét, illetve annak honlapját abból a célból hoztuk létre, hogy segítséget nyújtsunk Makovecz Imre épített örökségének felfedezéséhez.

Első régió: Budapest és a Duna-kanyar

Tudvalevő, hogy bár Makovecz Imre Budapesten született, élt és alkotott haláláig, fővárosunkban egyetlen jelentős középülete sem valósult meg. Ennek ellenére néhány épülete található Budapesten is, de életműve szempontjából ezek nem a legjelentősebbek. Sok magánház épült, amelyek látogathatósága szervezett módon nem biztosítható, így ezek nem jelennek meg az ajánlott útvonalban.
Az épületek területi elhelyezkedése nem teszi lehetővé kézenfekvő és egyértelmű útvonalak kialakítását, így legfeljebb javasolni tudjuk ezek látogatási sorrendjét.
Javaslatot teszünk kisebb, rövidebb utak variációira is. Egynapos program lehet a budapesti épületek felkeresése (1-es változat). A fővárosi épületeken túl a körút kibővíthető a Solymár, Pilisszántó, Piliscsaba körrel (2. változat) vagy Visegrád bekapcsolásával (3. változat). Valamennyi épületet érintve bejárhatjuk ennek a régiónak a 4. változatát. Természetesen az épületek között tetszés szerint válogatva egyéni útvonal is kialakítható.
Az egyes helyszínek bár tömegközlekedéssel is megközelíthetőek , de kétségkívül személygépkocsival tűnik legkényelmesebbnek az épületek megközelítése.
Álljon itt egy idézet Makovecz Imrétől azokból az évekből, amikor a visegrádi
épületek épültek:
„Házaink ősi, sokszor komor hangulatokat idéznek, eltűnt emberek csevegése hallatszik a falakban, kupoláink az eget borítják fölénk, szétszórt etnikumunk népművészetének vakolatmintái térbeli szerkezetekké válnak, tudatunkból kiüldözött eleink tolongnak megszólalásért, hogy segítsenek megépíteni, ami hitünk és látásunk szerint idevaló, ami hitelesen a miénk. Itt a néhai szkíta és kelta
birodalom helyén sajátos fény ragyog át a talajon, az anyaföld belső fénye, az az éjféli nap, mely egy föld alá szorított szellem napja. Ennek a napnak a fénye különös lényekké alakítja házainkat Ég és Föld között. Olyan meta-természet részei ezek, melyek a természet folytatásai.”

Details

Tömeg 0,15 kg
Méretek 23,5 × 16,5 × 0,5 cm
Kötés

Borító

Oldalszám

68

ISBN

978 963 12 8340 2