term ID:
term ID HU:
$parentcategory_ID:169
$parentcategory_ID:169

current_CAT_ID:240
current_CAT_ID_HU:240

child cat ID:169
post ID:38057
prefixed:category_240

Tartalomjegyzék erről az oldalról:

Tornyok

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Tornyok

“A megszentelt növényvilág és abból is kiemelten a fa mindig is inspirált arra, hogy „szavát” behozzam a „falak közé”, az én hivatásomba. A fa élettel teli statikája, a helyhez kötött, de viharálló mozgékonysága, a fa óvó, árnyékot adó ölelése és egyben az égre nyíló illatozó virágzása, „éneke” az én építészetemnek is tanácsadó tündére. Igen, tündére, mert hiányoltam őket, akik elhagytak a földi tereket, és szeretnem őket közelünkbe hozni. (Babits Mihály)
A templom tornyait ölelő „jegenyék” közül előre néző szemek a fába költözött lelek formái. Ezekből az ablakszemekből árad a harangszó. A tornyok ragasztott szerkezetekből készülnek. Kilengésük a szélben a szerkezetek tűréshatáráig lehetséges, a csúcsnál kb. 1,5 m. A szélben hajladozó jegenyékkel ölelt zengő szemű tornyok áldozatra szólítják fel az élő világot. Ezt célozta a siófoki templom is, s a temesvári, sepsiszentgyörgyi tornyok is.

A templomhajó domború gerince és bordái a mellkas-belső, a tüdő és szív, a „lélek”-zés helyét jelenítik meg, ahol megindul a lélek az áldozathozatal előtt. Tudom, hogy ez a leírás elfogadhatatlan, költőieskedő, dagályos és üres a „tiszta”, az „újmodern” szemlélet számára. Tudomásul veszem.

Mégis azt hiszem, hogy a természet – benne az ember természete – megváltása és szeretete nélkül nincs út a Teremtőhöz. Ezt a lépést, a természet átszellemesítését az építészeknek meg kell tenniük, s nem elégséges az a gondolat, hogy az üres fehér négyzet a semmi túloldalán szellemiséggel van tele.”

/Makovecz Imre kézirat/

Koncepció és megvalósítás: Makovecz Imre Alapítvány
Munkatársak: Berta Lilla, Gácsi Zsuzsanna, Harmath-Gyetvay Enikő, Kampis Gábor
Fordítás: Farkas Zoltán
Fotók: Csernyus Bence, Zajti Balázs, Ismeretlen
Grafika: Fodor Tamás

A kiállítás anyaga összeállítása folyamatban.

Visszaugrás a navigációhoz