term ID:
term ID HU:
$parentcategory_ID:0
$parentcategory_ID:

current_CAT_ID:119
current_CAT_ID_HU:119

child cat ID:
post ID:17940
prefixed:category_119

Tartalomjegyzék erről az oldalról:

Utak

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Tisztelt Látogatók, kedves Érdeklődők!

A „Makovecz-utak” rendszerét, illetve annak honlapját abból a célból hoztuk létre, hogy segítséget nyújtsunk Makovecz Imre épített örökségének felfedezéséhez.

Mindezt azért gondoltuk fontosnak, mert meg vagyunk győződve arról, hogy építőművészi tehetségén túl Makovecz Imre személyében egy olyan szellemiség hordozójával állunk szemben, aki képviseli közép-európai múltunkat, jelenünket és jövőnket, aki életművével, közösségi szemléletével és látnoki gondolkodásával utat mutat annak, aki ezen az úton járni óhajt és ezt a szellemiséget ápolni akarja.

Ehhez a programhoz régiókra osztottuk az országot, és elsőként fővárosunkhoz legközelebb eső kiemelkedő házainak látogatásához gyűjtöttünk össze információkat. A válogatáskor sajnos figyelembe kellett vennünk azt a nem mindig örömteli tényt is, hogy az adott környéken fellelhető épületek milyen állapotban vannak. Mivel a Magyar Kormány 2015 évi 2022. számú határozata lehetőséget nyújt Makovecz Imre épített örökségének megóvására, így a következő években sor kerülhet az egyes épületek felújítására is, azaz a most megtekintésre javasoltak listája– reményeink szerint – a jövőben változhat, bővülhet.

Terveink szerint Magyarország területét lefedő valamennyi útvonal kidolgozását a következő években elvégezzük.

Épületei leírásához tudatosan választottunk az építész saját írásaiból, ő tudta a legkifejezőbben leírni a szándékot és a folyamatot.

Visszaugrás a navigációhoz

Régiók
Budapest és Duna-kanyar

Budapest és Duna-kanyar

Tudvalevő, hogy bár Makovecz Imre Budapesten született, élt és alkotott haláláig, fővárosunkban egyetlen jelentős középülete sem valósult meg. Ennek ellenére néhány épülete található Budapesten is, de életműve szempontjából ezek nem a legjelentősebbek. Sok magánház épült, amelyek látogathatósága szervezett módon nem biztosítható, így ezek nem jelennek meg az ajánlott útvonalban.

Délnyugat-Magyarország

Délnyugat-Magyarország

A dél-nyugatmagyarországi régió házai között találjuk Makovecz Imre elsőként megépült szakrális épületeit, amely különösen hangsúlyossá teszi kb. ebben az időben megfogalmazott, templomépítéssel kapcsolatos gondolatait.

Nyugat-Magyarország

Nyugat-Magyarország

„…a gyermekkor, Zala, egy másik világ. Egy sokezer éves kultúra, rendezett élet, nyüzsgő utcák, rengeteg állat, sok ember, nagy ünnepek. Az értelmesen kezelt természet, az ember és a természet minden kétséget kizáróan rendezett viszonya…

Északnyugat-Magyarország

Északnyugat-Magyarország

Hamarosan