term ID:
term ID HU:
$parentcategory_ID:0
$parentcategory_ID:

current_CAT_ID:123
current_CAT_ID_HU:123

child cat ID:
post ID:21989
prefixed:category_123

Tartalomjegyzék erről az oldalról:

Feltámadás Temploma

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Feltámadás Temploma

Makovecz Imre egyik utolsó munkája ez a templom, melyet a tervező családja, tanítványai, követői és a közvélemény egyaránt életműve csúcsának tartja.

A közelmúltban a Templom ügye ismét a média és a közérdeklődés fókuszába került. A különböző sajtó megjelenések néha egészen hihetetlen tartalommal hivatkoztak Makovecz Imre kiemelkedő munkájára, tényként közölve kevéssé alátámasztható tartalmakat. A Makovecz Imre Alapítvány ezért indította el ezt az oldalt, hogy az érdeklődők tiszta forrásból tájékozódhassanak a Templommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról. Alapítványunk ennek szellemében kizárólag ezen az oldalon megjelent információkat tekinti hitelesnek.

A templom első terveit 2005-ben készítette a XII. kerület Önkormányzatának meghívásos tervpályázatára.

Az Apor Vilmos téren a II. világháború előtt új templom építését kezdték meg, de a háború és az azt követő szovjet megszállás hozta kommunista évtizedek megakadályozták annak befejezését. A félkész épület eleinte szolgáltató házként működött, majd a rendszerváltás környékén rosszhírű szórakozóhely működött benne. A pályázat kiírását megelőző években egyre romló állapotban üresen állt.

A kiírt pályázatot Makovecz Imre nyerte meg, de a templom megépítésére végül nem született egyértelműen támogató döntés, így a nyertes tervek „fiókban” maradtak.

A templom első időszakában a tervező által a „Szentek és Kárhozottak Temploma” nevet viselte. Elképzelésének teológiai koncepcióját annak alaposabb ismeretében egyházi személyek sem vitatták, mégis érzékelve a névből fakadó ellenérzéseket az eredeti nevet a tervező önként elvetette és már életében két további név változattal emlegette ezt a Templomot: Szent Mihály Templom és a Feltámadás Temploma.

XVI. Benedek pápa és Makovecz Imre találkozása Vatikánban 2011. júniusában.

 

Makovecz Imre annak ellenére folyamatosan foglalkozott eddigi legnagyobb templom tervének gondolatával, hogy megépülésére nem látszott remény és nem sokkal halála előtt jelentősen átdolgozta a terveket. Az újabb templom tervei – bár alaprajzában továbbra is ragaszkodtak a háború előtt megkezdett épület adottságaihoz – léptékében, karakterében mindenképpen kinőtték az eredeti helyszín adottságait. Azóta az épület-torzót használatra alkalmassá tették és így az eredeti helyszín a fenti okok mellett már kevéssé vehető figyelembe.

2011. júniusában XVI. Benedek pápa pappá szentelésének hatvanadik évfordulójára Vatikán meghívta az általa akkor legjelentősebbnek tekintett hatvan keresztény művészt, hogy műveikkel köszöntsék az ünnepeltet. A meghívottak között Makovecz Imre is személyesen köszönthette a Szentatyát, és a Feltámadás Templomának terveit állította ki az alkalmi kiállításon. Benedek pápa megáldotta a Templom terveit és tervezőjét.

A Makovecz Imre Alapítvány a tervező halála óta kiemelt figyelmet szentel ennek a kivételes munkának és az elmúlt évek során folyamatos munkával, anyagi ráfordítással készül arra az ihletett pillanatra, amikor ezt a templomot méltó helyszínen megépíthetjük.

Visszaugrás a navigációhoz