term ID:
term ID HU:
$parentcategory_ID:169
$parentcategory_ID:169

current_CAT_ID:242
current_CAT_ID_HU:242

child cat ID:169
post ID:49800
prefixed:category_242

Tartalomjegyzék erről az oldalról:

ÖSSZEÉPÜLÉSBEN – TALÁLKOZÁSOK MAKOVECZ IMRÉVEL

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

ÖSSZEÉPÜLÉSBEN – TALÁLKOZÁSOK MAKOVECZ IMRÉVEL

KIÁLLÍTÁSOK A MAKOVECZ KÖZPONT ÉS ARCHÍVUMBAN – MÁRCIUS-ÁPRILIS
A Makovecz Központ és Archívum állandó kiállításai és programjai mellett időszaki kiállításoknak is helyet ad. Az idei évben olyan kiállításokat tervezünk, amiknek munkatársaink a kurátorai.

“Mit jelent számomra Makovecz Imre? Mi inspirál engem leginkább a munkásságában, a szellemiségében? Azon túl, hogy a róla elnevezett “intézményben” dolgozom, a megszokáson túl mi az, ami rokon, vagy éppen izgalmasan idegen, ami biztosan akkor is tovább kísér az életemben, amikor esetleg már máshol leszek, mást csinálok, mást keresek? Vagy mi az, amire felhívnám a látogató figyelmét?”

Ilyen kérdések mentén látunk neki ennek az évnek, hogy kéthavonta új kiállítással jelentkezzünk!

Szeretettel várjuk új és régi látogatóinkat egész évben!

ÖSSZEÉPÜLÉSBEN – TALÁLKOZÁSOK MAKOVECZ IMRÉVEL
„A mindennapos szívós munkában hiszek és az emberi kapcsolatokban, amelyekre szükségünk van, és amelyeket ápolnunk kell. (…). Abban, hogy különböző foglalkozású emberek átlátnak egyik partról a másikra. Hogy tudjunk egymásról, és értékeljük azt, amit a másik csinál. Egy olyan környezetben, amelyben könnyen lesz beteg az érzékeny ember, és könnyen lesz üldöztetési mániája, ez nem könnyű, de nincs más lehetőségünk, mint hogy kitartóan, szívósan, és amilyen magas színvonal csak lehet, dolgozzunk, és tegyünk meg mindent, hogy a részek összeépüljenek.”
(Makovecz Imre – Összhangban a természettel, részlet Bosnyák Sándor interjújából)

Makovecz Imrét nem ismertem személyesen.

A Kós Károly Egyesülés vándoriskolásaként a tanítványai irodáiban dolgoztam éveken át, ez idő alatt mindenkin keresztül mást ismertem meg az örökségéből.

Az Alapítvány munkatársaként a mindennapi munkám során egy sokkal konkrétabb, szinte már lexikális tudást kaptam az életműről. Képet kaptam a világlátásáról, gondolkodásmódjáról egy építő-embernek.

Makovecz Imre legszemélyesebb oldalához azonban ezen a körön kívül jutottam el. A Makovecz Imre által alapított Országépítő című folyóirat felkért egy, a Makovecz-kormányhatározat keretében felújított épületeket bemutató cikksorozat elkészítésére, és az ezzel járó munka során számos olyan emberrel beszélgettem, akiknek Makovecz Imre épített, akik maguk is épültek a vele való hétköznapi találkozások során.

A kiállítás anyaga azt kívánja bemutatni, amit ezeknek az embereknek a szemüvegén keresztül ismertem meg Makovecz Imréből.

A kis kiállítóteremben ritkán látott archív fotókat válogattam össze, építkezésekről, találkozásokról. A kupolát körülvevő térben az itt bemutatott épületek mutatkoznak meg már elkészült állapotukban, abban a reményben, hogy más szemmel tudunk rájuk tekinteni, miután megismertük a megvalósulásuk során épült kapcsolatokat.

Harmath-Gyetvay Enikő – építész, 2019 óta a Makovecz Imre Alapítvány munkatársa, elsősorban a tervhagyaték feldolgozásában, rendszerezésében vesz részt. Az Országépítő című folyóiratban cikksorozatban mutatta be a „Makovecz-kormányhatározat” keretében megvalósult beruházásokat.

Visszaugrás a navigációhoz