term ID:
term ID HU:
$parentcategory_ID:169
$parentcategory_ID:169

current_CAT_ID:242
current_CAT_ID_HU:242

child cat ID:169
post ID:50247
prefixed:category_242

Tartalomjegyzék erről az oldalról:

A KÖZÖSSÉGÉRT – VISEGRÁDI ÉPÍTÉSZTÁBOROK

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

A KÖZÖSSÉGÉRT – VISEGRÁDI ÉPÍTÉSZTÁBOROK

KIÁLLÍTÁSOK A MAKOVECZ KÖZPONT ÉS ARCHÍVUMBAN – JÚNIUS – AUGUSZTUS
A Makovecz Központ és Archívum állandó kiállításai és programjai mellett időszaki kiállításoknak is helyet ad. Az idei évben olyan kiállításokat tervezünk, amiknek munkatársaink a kurátorai.

“Mit jelent számomra Makovecz Imre? Mi inspirál engem leginkább a munkásságában, a szellemiségében? Azon túl, hogy a róla elnevezett “intézményben” dolgozom, a megszokáson túl mi az, ami rokon, vagy éppen izgalmasan idegen, ami biztosan akkor is tovább kísér az életemben, amikor esetleg már máshol leszek, mást csinálok, mást keresek? Vagy mi az, amire felhívnám a látogató figyelmét?”

Ilyen kérdések mentén látunk neki ennek az évnek, hogy kéthavonta új kiállítással jelentkezzünk!

Szeretettel várjuk új és régi látogatóinkat egész évben!

A KÖZÖSSÉGÉRT – VISEGRÁDI ÉPÍTÉSZTÁBOROK

„Mi volt ez és mi volt a cél?
A ”megvalósult szocializmus” a hetvenes évek végére atomjaira bontotta a társadalmat. A kisemmizett tömeg, az életfeltételek biztosítása céljából, vagyontalanul és értelmes munkafeltételek nélkül csöndben – a hatalom tudtával persze – hozzákezdett a második társadalom, a második gazdaság felépítéséhez. Az atomjaira bontott tömeg hozzáfogott a rejtett léthez. Lemondott a társadalmi együttműködés valóságáról, láthatóságáról, szavalta a ”szocialista együttélés” virtuális valóságát, és illegálisan gyarapodott fusival, háztájival, üzemi szarkasággal, ki hogy tudott.
  Ebben a légkörben hirdettem meg a Bercsényi kollégiumon keresztül építészhallgatók számára a visegrádi nyári tábort. Dr. Madas László az Állami Pilisi Parkerdőgazdaság igazgatója, támogató főnököm adta a helyet, ha kellett anyagot, és szerezte meg a rendőrség engedélyét.
A bányaudvar lett a helye a pályázatokon nyertes tervek kiviteli munkáinak, a tábornak. Itt lehetett megismerni az együttélés elemi szabályait, az étkezés, a munka, a szerelem, a barátságok drámáját, és a közös akarattal elvégzett munka örömét és büszkeségét. ” 
(Makovecz Imre)

Jelen kiállítás Makovecz Imre közösségépítő, közösségteremtő tevékenységének egy szegmensét, az 1981-1989 között megrendezett visegrádi táborok világát kívánja megjeleníteni az érdeklődők számára.

(Gyetvay László és Stollmayer Ádám építészek, a Makovecz Imre Alapítvány munkatársai, elsősorban a tervhagyaték feldolgozásában, rendszerezésében vesznek részt.)

Visszaugrás a navigációhoz