term ID:
term ID HU:
$parentcategory_ID:0
$parentcategory_ID:

current_CAT_ID:1
current_CAT_ID_HU:1

child cat ID:121
post ID:38965
prefixed:category_1

Tartalomjegyzék erről az oldalról:

Nyilatkozat a Pesterzsébeti Református Templomról

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Nyilatkozat a Pesterzsébeti Református Templomról

A Makovecz Imre Alapítvány a Makovecz családdal egyetértésben szeretné tájékoztatni a közvéleményt, hogy a Pesterzsébeti Református Templom-ot nem tekinti Makovecz Imre által tervezett épületnek.

A Templom tervezésére Makovecz Imre kapott megbízást, de az első vázlatok készítésekor – vélhetően akkorra megrendült egészségi állapota miatt – jelentősen eltért az eredeti tervezési programtól. A terveket már nem tudta korrigálni, hanem átadta tanítványának, Dósa-Papp Tamásnak befejezésre.

Az új tervek már alkalmazkodtak az eredeti programhoz, melynek következtében egy jelentősen nagyobb épület jött létre. A jelenleg épülő templom tornya emlékeztet az eredeti vázlatban szereplő templomra, de az épület nagyobbik része Dósa-Papp tervei alapján készült, aki nagy alázattal olyan terveket készített, amely méltó Mesteréhez.

Az Építtetőkkel évekkel ez előtt abban maradtunk, hogy a továbbiakban a tervezési kérdésekben úgy kommunikálnak, hogy „a templomot Makovecz Imre vázlatainak felhasználásával Dósa-Papp Tamás tervezte”.

Sajnálattal kell azonban tapasztalnunk, hogy az Építtetők azóta is következetesen „Makovecz-templomnak” nevezik épülő templomukat, amely gyakorlat mind a közvélemény, mind a támogatók félrevezetésére alkalmas, ezért ettől a gyakorlattól Makovecz Imre Alapítvány és a Makovecz család egyaránt elhatárolódik.

Mindezt nem tesszük örömmel, mert magát a templomépítést és a mögötte megjelenő közösségi akaratot és adományozást egyaránt szép és tiszteletreméltó dolognak tartjuk.

Visszaugrás a navigációhoz