term ID:
term ID HU:
$parentcategory_ID:127
$parentcategory_ID:127

current_CAT_ID:129
current_CAT_ID_HU:129

child cat ID:127
post ID:23122
prefixed:category_129

Tartalomjegyzék erről az oldalról:

Makovecz Kávéház – Minimáltér pályázat ’72

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Makovecz Kávéház – Minimáltér pályázat ’72

Júniusi kávéházunk moderátora Sáros László György DLA, a Makovecz Imre Alapítvány kuratóriumi tagja.

„A mozgásformák vizsgálatából elkerülhetetlenül következett alkalmazásuk és értelmezésük szükségessége is. Az ember mozgásának komplex szemlélete azonban lehetetlenné teszi, hogy az ismert építészeti eszközök, funkciók és művésziesség alapján tervezzünk házat. Ez a szemlélet az épület feladatát is átértelmezi. A tévedés elkerülése céljából a legelemibb és legkisebb épületet választottuk: egy funkció nélküli, egy emberi test befogadására alkalmas elemi „házat”, melyet pályázat keretén belül többektől vártunk. A pályázatra negyven terv érkezett, nagyobbrészt Magyarországról. A mozgásformák konkretizálására a beérkezett művek nagy része nem használható. Inkább tükrözi a hatvanas évek végének robbanásszerűen konceptuálissá váló gondolkodását.”

“A pályázati javaslatokat a dokumentáció elején található névsor szerint egyesek elküldték, mások elhozták, és magyarázatokkal látták el, megint mások nem jöttek el, és nem is válaszoltak. Olyan is volt, aki eljött, pályaművet hozott, de másokat lebeszélt a részvételről. Mi, akik összejöttünk, örömmel állítottuk össze ezt a dokumentációt. Örömünk indokolt, mert sem pénz, sem erőszak, sem dicsőség utáni vágy nem hozott ide senkit. Azok jöttek el, akiket semmi nem kényszerít arra, csak saját becsületük, hogy gondolkozzanak közös gondunkon: milyen legyen az emberi környezet. A bemutatott pályázati anyag rendkívül sokféle, mégis van egy közös vonása. Ezt úgy fogalmaztuk meg: a spirituális tárgyiasság.”

/ Zárszó a dokumentációhoz (részlet) /

ONLINE utólag visszanézhető:
https://www.youtube.com/channel/UCLmoH0A80h928QgiB26Ilkg

HELYSZÍN és IDŐPONT:
1125 Budapest, Városkúti út 2.
2022.06.13. hétfő, 16:00 óra

Esemény linkje a Facebook-on

A rendezvényeinkre a belépés ingyenes, de a ház befogadóképességére való tekintettel regisztrációhoz kötött. Regisztrációkat az office@makovecz.hu e-mail címre vagy a 06 30 314 4879 telefonszámon várjuk. Regisztráció nélkül a belépés a fennmaradó helyek függvényében lehetséges.

Visszaugrás a navigációhoz