term ID:
term ID HU:
$parentcategory_ID:127
$parentcategory_ID:127

current_CAT_ID:129
current_CAT_ID_HU:129

child cat ID:127
post ID:22327
prefixed:category_129

Tartalomjegyzék erről az oldalról:

Makovecz Imre és a nomád nemzedék III.

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Makovecz Imre és a nomád nemzedék III.

Kiss Ferenc „hangépítész” sorozata

Makovecz Imre életműve ezer szállal kötődik a múlt század hetvenes éveiben kibontakozó népművészeti mozgalomhoz. Szellemisége, gondolatai nagy hatással voltak az úgynevezett „nomád nemzedék” képviselőire. Zenészek, kézművesek, táncosok éppúgy mesterüknek tekintik, mint sok építész. Életében tisztelték és hallgattak rá, kikérték véleményét, megfogadták tanácsait. Szerves gondolkodásmódjuk, világszemléletük kialakításban vezető szerep jutott neki. Kisugárzása, hatása az élő népművészetre és a kortárs művészetekre ma is eleven.

Házigazdánk, a legendás Sevillai Magyar Pavilon programzenéjének alkotója, a mester szellemi örökségéről beszélget vendégeivel és azok tanítványaival. Felidézi velük a nagy találkozásokat, a meghatározó, fontos pillanatokat, latolgatva a jövő lehetőségeit is, persze, a továbbadás és utánpótlás-nevelés reális esélyeit.

Merthogy a „nomád nemzedék” mára nemzetséggé terebélyesedett!

Kiss Ferenc harmadik vendége:
EREDICS GÁBOR népzenész

Rendkívül szerencsésnek mondhatom magam, hogy ez alkalommal is egy Kossuth-díjas művésszel beszélgethetek Önök előtt. Eredics Gábor lesz a vendégem, akit – ha máshonnan nem is -, a Vujicsics együttesből biztosan mindenki ismer.

Hogyan köthető a délszláv muzsikához Makovecz életműve? Hogyan fénylenek fel a Hunyadiak tettei a szerb hősi epikában? Pismányi villák és szerb templomok. Pomáz, Budakalász, Szentendre, Csobánka. Mitől közösségformáló erő egy lakócsai kóló? Min dolgozott Bartók Amerikában? A Vujicsics-család táncházi furulyása, avagy filmzeneírás a Dióhéj presszóban. Pokláde, busó maszk, Kustorica, no meg az Eredicsek és a tamburacsalád. „Öszvérek magyar identitással”? Héttorony – hét délszláv állam. Kik a bosnyákok, bunyevácok, sokácok, szlovénok? A Mura-menti, Dráva-menti horvát dudásoktól milyen út vezet a Zeneakadémiáig?

Ha ezeknek a kérdéseknek csak a töredékén sikerül átverekednünk magunkat „szűkszavú” akadémikus barátommal, már megéri eljönniük!
Ha a tanítványok is megzendítik a hangszereiket, akkor vetítésre már biztosan nem jut időnk.

Kiss Ferenc

Esemény linkje a Facebook-on

Visszaugrás a navigációhoz