term ID:
term ID HU:
$parentcategory_ID:127
$parentcategory_ID:127

current_CAT_ID:129
current_CAT_ID_HU:129

child cat ID:127
post ID:22312
prefixed:category_129

Tartalomjegyzék erről az oldalról:

Makovecz Imre és a nomád nemzedék II.

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Makovecz Imre és a nomád nemzedék II.

Kiss Ferenc „hangépítész” sorozata

Makovecz Imre életműve ezer szállal kötődik a múlt század hetvenes éveiben kibontakozó népművészeti mozgalomhoz. Szellemisége, gondolatai nagy hatással voltak az úgynevezett „nomád nemzedék” képviselőire. Zenészek, kézművesek, táncosok éppúgy mesterüknek tekintik, mint sok építész. Életében tisztelték és hallgattak rá, kikérték véleményét, megfogadták tanácsait. Szerves gondolkodásmódjuk, világszemléletük kialakításban vezető szerep jutott neki. Kisugárzása, hatása az élő népművészetre és a kortárs művészetekre ma is eleven.

Házigazdánk, a legendás Sevillai Magyar Pavilon programzenéjének alkotója, a mester szellemi örökségéről beszélget vendégeivel és azok tanítványaival. Felidézi velük a nagy találkozásokat, a meghatározó, fontos pillanatokat, latolgatva a jövő lehetőségeit is, persze, a továbbadás és utánpótlás-nevelés reális esélyeit.

Merthogy a „nomád nemzedék” mára nemzetséggé terebélyesedett!

Kiss Ferenc második vendége:
SZVORÁK KATALIN előadóművész

Szvorák Katalin Kossuth-díjas énekesnő a Felvidékről származik. Szerintem számos kitüntetése ellenére örökös takarásban él. Hogyan is értem ezt?

Egyik hibánk nekünk, magyaroknak, hogy az értéket sosem időben fedezzük fel. Ha mégis, akkor sem becsüljük meg kellőképpen. Nem vesszük észre adott esetben egy művész vagy tudós huzamosan kiemelkedő szakmai teljesítményét, példaértékű emberségét. Erről persze tudatosan gondoskodik hol a hivatal, hol a politika vagy a média, gyakran a három együtt. Főleg, ha valaki nem a tülekedős fajtából való és eleve kisebbségi létből, óriási hátránnyal indul, könnyen beelőzik mások az elismerés terén. Ilyen Kati is. Neki mindenért dupla annyit kellett dolgoznia, kétszeresen kellett hinnie ahhoz, hogy elismerjék.

De nem ezekről fogok vele beszélgetni, hanem a szülőföldjéről, a Sevillai Világkiállítás Magyar Pavilonjáról, Makoveczről, a természet szeretetéről, a ház, a templom, a család és a hit fontosságáról, a szomszéd népek kultúrájáról, múltról s jövendőről.

Tartsanak velünk!

Kiss Ferenc

Esemény linkje a Facebook-on

Visszaugrás a navigációhoz