term ID:
term ID HU:
$parentcategory_ID:127
$parentcategory_ID:127

current_CAT_ID:129
current_CAT_ID_HU:129

child cat ID:127
post ID:22290
prefixed:category_129

Tartalomjegyzék erről az oldalról:

Makovecz Imre és a nomád nemzedék I.

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Makovecz Imre és a nomád nemzedék I.

Kiss Ferenc „hangépítész” sorozata

Makovecz Imre életműve ezer szállal kötődik a múlt század hetvenes éveiben kibontakozó népművészeti mozgalomhoz. Szellemisége, gondolatai nagy hatással voltak az úgynevezett „nomád nemzedék” képviselőire. Zenészek, kézművesek, táncosok éppúgy mesterüknek tekintik, mint sok építész. Életében tisztelték és hallgattak rá, kikérték véleményét, megfogadták tanácsait. Szerves gondolkodásmódjuk, világszemléletük kialakításban vezető szerep jutott neki. Kisugárzása, hatása az élő népművészetre és a kortárs művészetekre ma is eleven.

Házigazdánk, a legendás Sevillai Magyar Pavilon programzenéjének alkotója, a mester szellemi örökségéről beszélget vendégeivel és azok tanítványaival. Felidézi velük a nagy találkozásokat, a meghatározó, fontos pillanatokat, latolgatva a jövő lehetőségeit is, persze, a továbbadás és utánpótlás-nevelés reális esélyeit.

Merthogy a „nomád nemzedék” mára nemzetséggé terebélyesedett!

Első vendégünk:

SZABÓ ZOLTÁN néprajzkutató, népzenész-zenetanár

A népzenével már gyermekkorában megismerkedett, mivel szülőfalujában, Sárbogárdon akkor még helyi parasztbanda muzsikált. Aktív zenésszé Csányi Zsolt bunyevác harmonikás mellett vált, akivel később a Baranya Táncegyüttes zenei kíséretét is ellátták egy időben. Életútját, lemezeit, tudományos munkáit itt lehetetlen felsorolni, a legfontosabbakról majd mesél ő maga, személyesen. 2007 óta vezeti az Óbudai Népzenei Iskola duda-tanszakát, jelenleg két tárogatós növendéke is van. A beszélgetés során Makoveczi gondolatok és a kortárs népművészet című rövid előadásában a tárgyak és alkotóik, a minőség és hitelesség kérdéskörét vázolja fel számunkra szemléletesen, de mesél a hagyományozódás lehetséges mai és jövőbeli lehetőségeiről is.

Esemény linkje a Facebook-on

Visszaugrás a navigációhoz