term ID:
term ID HU:
$parentcategory_ID:127
$parentcategory_ID:127

current_CAT_ID:129
current_CAT_ID_HU:129

child cat ID:127
post ID:23027
prefixed:category_129

Tartalomjegyzék erről az oldalról:

KÖZEL-JÖVŐ

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

KÖZEL-JÖVŐ

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ MEGHOSSZABBÍTVA!

A KÖZELJÖVŐ SZABAD ISKOLA eredeti jelentkezési idejét (október 6.) a hírlevelekben való közzététel időbeli késedelme miatt meghosszabbítjuk OKTÓBER 15-ig.

Szeretettel várjuk minden újabb érdeklődő bemutatkozó levelét. Az új jelentkezők minden, a szervezést érintő kérdésről személyes tájékoztatást kapnak.

G.Ekler Ágnes, Krivácsy Zoltán, Makovecz Anna

Szabad iskola a szabad középiskolai tanításért
A középiskolások számára a Waldorf-pedagógia akkor adhat tápláló tartalmakat, ha az őket nevelők, vagyis a szülők és tanáraik tisztában vannak a nevelésművészet mivoltával. A világhelyzet egyértelműen rámutat a Waldorf-pedagógia mulasztásaira, valamint jelentőségére is. A fiatalok hordalékmentes iskolázása kell életre keltse a közeljövőt: iskolásdi helyett élő gondolati, megfigyelési és művészi iskolázás által bontakozhatnak ki szellemi adományaik és akaratuk. Szellemtudományos ember-és világkép nélküli felnőttek ebben nem tudják őket segíteni.
Szabad iskolánkkal keskeny hidat szeretnénk verni a közelmúltból a közeljövőbe. Hétvégi alkalmakra hívjuk mindazokat, akik elköteleződnek G.Ekler Ágnes, Krivácsy Zoltán és Makovecz Anna közös, szabad kezdeményezése mellett. A péntek este és szombaton egész napon át tartó műhely a Makovecz Ház égisze alatt zajlik, kihelyezett programként egy Másik Magyarországon: Szombathelyen.
Várjuk azokat, akik akár szülőként, akár tanárként, akár varrónőként úgy érzik, hogy együtt szeretnének velünk gondolkozni azon: hogyan és milyen iskola segítheti a fiatalokat ahhoz, hogy „fiam, tedd a dolgod” (Makovecz Imre).
A Közeljövő-ben antropozófiai előadás és beszélgetés, Stúdium (Rudolf Steiner: A szellemtudomány körvonalai), ének, Bothmer, térdinamika, dráma, festés, műhely és mese várhatóak. A műhelyben szellemtudományos embertan, történelem, szociális kérdések és konkrét tantárgyi tartalmak (reál, humán, művészeti) szeletei
sorjáznak rendhagyó rendben.

A Közeljövő szabad iskolát 2021/22-ben 7 hétvégére tervezzük. Jövője a résztvevőktől függ. Azokat várjuk, akik szabadon el tudnak köteleződni mellette. Az iskola szervezése a résztvevők által történik.
A jelentkezéseket a Makovecz Házba (office@makovecz.hu; 1125 Budapest, Városkúti út 2.) várjuk 2021. október 6-ig, Közeljövő címmel. Egy bemutatkozó levelet kérünk. A további részletekről a jelentkezőket
tájékoztatjuk.

Első alkalom: 2021. október 22-23.

Közreműködők bemutatkozója:

Krivácsy Zoltán

57 éves Waldorf-tanár vagyok. 1997 óta járom az antropozófiai megismerési utat. Az egyik régi vágyam az volt, hogy fiatalokkal eszmét cserélhessek a világ, az ember és az élet nagy kérdéseiről. Ezért lettem tanár.
A másik vágyam néhány éve fogalmazódott meg bennem – szeretném mindezt teljes szabadságban, mindenféle államiintézményi szabályozók béklyóitól mentesen (is) tenni. Olyan emberekkel, akik szabad akaratukból, sorsszerű küldetésüket felismerve vállalkoznak arra, hogy ebben társak legyenek. Ezért társultam örömmel a KÖZEL-JÖVŐ csapatához. Várom a Veletek való találkozást az együtt-gondolkodásra, együttérzésre és együtt-akarásra.

G.Ekler Ágnes

Waldorf-tanárként dolgoztam 21 évig. Elsőstől a felsősig tanítottam. A nevelésművészetet jelenleg egy nagyszerű növénynek látom, mely burjánzik, indákat növeszt, kúszik és sűrűsödik, de nem tud virágba borulni. S főként nem termést hozni. A középiskolák és a középiskolások üvegházban nőnek fel; elmulasztottuk őket kiültetni a szabadba. A szabad iskolázásért az ösvényt a felnőttek felől kell kijárni. Reményeim szerint az érzületté alakító és a megismerésig juttató tanítási és tantárgyi szemlélet által lehet azt kitaposni. Útravalóként pedig a szellemtudomány kell a batyuba kerüljön.
Makovecz Anna

Képzőművész vagyok, és szenvedélyem a megfigyelés. Egész életemben megfigyeltem. Aztán elkezdtem lefesteni azt, amit megfigyelek. Harminc éve tanítom is a megfigyelés alapú rajzolást és festést. Szenvedéllyel hiszek a megfigyelés erejében és hatásában. A megfigyelés olyan mindennapi gyakorlat, melynek hatása ajtókat, ablakokat nyitogat a világra, a Világra felfelé, lefelé, oldalra is és befelé is. Szóval varázslat. Ezt a varázslatot jó továbbadni másnak, a megfigyelés tudományát, olyannak, aki aztán a jólét és virtualitás satujába szorult fiataloknak tovább tudja adni, hogy ők is rácsodálkozhassanak a felettük, alattuk, elöttük, bennük lévő Világra és cselekedni tudjanak benne.

Esemény linkje a Facebook-on

A rendezvényeinkre a belépés ingyenes, de a ház befogadóképességére való tekintettel regisztrációhoz kötött. Regisztrációkat az office@makovecz.hu e-mail címre vagy a 06 30 314 4879 telefonszámon várjuk. Regisztráció nélkül a belépés a fennmaradó helyek függvényében lehetséges.

Visszaugrás a navigációhoz