term ID:
term ID HU:
$parentcategory_ID:127
$parentcategory_ID:127

current_CAT_ID:129
current_CAT_ID_HU:129

child cat ID:127
post ID:50144
prefixed:category_129

Tartalomjegyzék erről az oldalról:

Benkő Anna – Herczeg Ágnes – Sárospataki Máté: Szenthatározó című kötetének könyvbemutatója

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Benkő Anna – Herczeg Ágnes – Sárospataki Máté: Szenthatározó című kötetének könyvbemutatója

Benkő Anna – Herczeg Ágnes – Sárospataki Máté: Szenthatározó
című kötetének könyvbemutatója a Makovecz Központ és Arcívumban.

Szenthatározó jelent meg a Magyar Kertörökség Alapítvány és az Ars Topia Alapítvány kiadásában, amely nemcsak a tájban található szobrok beazonosításában segít, de megtudhatjuk belőle, hogy mit keresnek a házak oromfalán a szentek, mit árul el a táj múltjáról Szent Donát, vagy ki a pásztorok védőszentje.A magyar tájban mindig is különös szerepet töltöttek be a szentek, hiszen ahogy az évszázadok alatt folyamatosan formálódott a Kárpát-medence tájművelése, változatos tájain úgy jelentek meg a szenteket ábrázoló műalkotások. Hazánk területén jelenleg csaknem ezer szentekkel kapcsolatos szobor található, amelyek bepillantást nyújtanak az adott táj és a tájat formáló emberek életébe.
A tájat érrendszerként behálózó utak mentén vagy a településen belül elhelyezett építmények, leginkább templomok, kápolnák és rendházak vonzásában, valamint a településszövetekben önállóan térszervező elemekként megjelenő szentábrázolások igazodási pontok is. ,,Segítettek a mindennapi tájékozódásban még akkor is, amikor már a hótól borított tájban már nem láthatóak az utak, ösvények. Ugyanakkor utat mutatnak transzcendentális síkon is. Fókuszpontok, amelyek felé tarthatunk, a horizonton vertikális irányt mutatva. A Fent és Lent, az Ég és Föld összekötőjeként, e kapcsolat metszőpontját kijelölve a földi térben” – fogalmaznak a könyv alkotói.
Dr. Herczeg Ágnes, Dr. Sárospataki Máté és Benkő Anna tájépítészek nem csak annak bemutatására vállalkoztak, hogyan válnak a szentek az egyes tájak, tájelemek, tájhasználati módok, illetve az ahhoz kapcsolódó foglalkozások meghatározó védőivé, de kísérletet tesznek az adott tájban élők életfelfogásának, a közösség hierarchikus rendjének feltérképezésére is. A könyv egyebek mellett választ ad arra, miként mesél egy adott táj múltjáról Szent Donát vagy Szent Orbán, ki volt a pásztorélet védőszentje vagy mit keresnek polgári házak oromfalán a szentek és kik azok. A szerzők ugyanakkor nagy gondot fordítottak a magyar szentek bemutatására, ugyanis az Árpád-ház szentjei különleges helyet foglalnak el ebben az örökségben.
A művészi igénnyel készült fotókkal illusztrált könyvből ugyanakkor kiderül, a magyar táj arculatához tartozó szentábrázolások nem csak a közösség életét meghatározó, a mindennapi élet számára biztos alapot adó megnyilvánulási eszközök, de az egyes táj karakterének szemléletes jegyei is az arra járó, utazó szemében. A kötet második fele egyben határozóként is szolgál, segít a szentábrázolások, a tájban található szobrok beazonosításában.

A könyv előszavát írta és a könyvet méltatja: Dr. Osztie Zoltán atya, teológia tanár.

A könyvet bemutatja és a beszélgetést vezeti: Makovecz Anna

Időpont: 2024. május 14. 18:00

Helyszín: Makovecz Központ és Archívum (1125 Budapest, Városkúti út 2.)

Esemény linkje a Facebook-on

A rendezvényeinkre a belépés ingyenes, de a ház befogadóképességére való tekintettel regisztrációhoz kötött. Regisztrációkat az office@makovecz.hu e-mail címre vagy a 06 30 314 4879 telefonszámon várjuk. Regisztráció nélkül a belépés a fennmaradó helyek függvényében lehetséges.

Visszaugrás a navigációhoz