term ID:
term ID HU:
$parentcategory_ID:127
$parentcategory_ID:127

current_CAT_ID:129
current_CAT_ID_HU:129

child cat ID:127
post ID:50221
prefixed:category_129

Tartalomjegyzék erről az oldalról:

dr. Fekete Alber és Szabó Zsolt  –”Otthon a tájban  –  a Kós vízió “

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

dr. Fekete Alber és Szabó Zsolt  –”Otthon a tájban  –  a Kós vízió “

2024 tavaszán a Makovecz Központ és Archívum Kós Károly előtt kíván fejet hajtani előadássorozatával.

„Nekem Kós Károly személye mérhetetlenül fontos, egész emberségében, egész szerepkörében, abban, hogy mit vállalt fel és mit vett a nyakába…”     (Makovecz Imre)

A sorozatban Kós Károly rendkívüli életútját, személyiségét, sokféle tehetségét és tevékenységét szeretnénk közönségünknek megjeleníteni.
Meghívottaink – Kós Károly elsőszülött unokája, építészek, művészettörténész, tájépítész, képzőművész előadóink – mind gazdagíthatják azt a képet, amit Kós Károlyról hordozunk, feléleszthetik bennünk azt az emberi mintát, amit érdemes követni, és amit Makovecz Imre is mint szellemi rokon követett.

 

ÖTÖDIK ELŐADÁS

Sorozatunk ötödik alkalmával dr. Fekete Albert – tájépítész – és Szabó Zsolt Kolozsvárról – egyetemi tanár, újságíró, – tartanak előadást melynek címe: “Otthon a tájban – a Kós vízió”.

 

Az erdélyi tájépítészet látszólag ez elmúlt két évtized alatt, a szemünk előtt jött létre. E kortárs szakma formálódásának egyik meghatározó egyénisége Kós Károly.

Az utolsó erdélyi polihisztorként is számontartott Kós a 20. század több történelemformáló korszakát élte át, élte túl. A magyar építészet közösséget szolgáló műremekei mellett olyan otthont épített magának Sztánán, amelyben – saját bevallása szerint – élete legszebb harminc évét töltötte. Szemlélete a táj és az épület egységét, a természet és az ember kapcsolatát jelképezi.
Szerteágazó örökségét szögre akasztani, az önszerveződés modelljeként meghatározható nemzetközösségi vízióját elengedni nem lehet.

Halála után évtizedekkel is megtartó erővel bír a kisebbségi sorban élő erdélyi közösségek önszerveződése, mindennapi együttműködése terén. Ezt a lehetőséget felismerve indultak el úttörő, mára sikeresnek bizonyuló szakmai kezdeményezések az erdélyi magyarság identitásának, táji örökségének megőrzése érdekében.

 

Időpont: 2024. június 20. 18.00
Helyszín: Makovecz Központ és Archívum (1125 Budapest, Városkúti út 2.)

Esemény linkje a Facebook-on

A rendezvényeinkre a belépés ingyenes, de a ház befogadóképességére való tekintettel regisztrációhoz kötött. Regisztrációkat az office@makovecz.hu e-mail címre vagy a 06 30 314 4879 telefonszámon várjuk. Regisztráció nélkül a belépés a fennmaradó helyek függvényében lehetséges.

Visszaugrás a navigációhoz