Makovecz-Utak – 5. füzet

1 000 Ft

Ötödik régió: Délnyugat-Magyarország

Kétnyelvű kiadvány: magyar és angol

Cikkszám: MKH12 Kategóriák: , ,

Leírás

A „Makovecz-utak” rendszerét, illetve annak honlapját abból a célból hoztuk létre, hogy segítséget nyújtsunk Makovecz Imre épített örökségének felfedezéséhez.

Ötödik régió: Délnyugat-Magyarország

A délnyugat-magyarországi régió házai között találjuk Makovecz Imre elsőként megépült szakrális épületeit, amely különösen hangsúlyossá teszi a nagyjából ebben az időben megfogalmazott, templomépítéssel kapcsolatos gondolatait:

„…Én alapjainál kezdeném a dolgot. Azt mondanám, hogy a templom, az épület a benne lévő emberekkel, a szertartások eszközeivel nem illusztrál. A templom nem hasonlat. A templomnak ilyen értelemben nem szabad „szépnek” lennie. Újra elő kellene venni bizonyos egyszerű evidenciákat. Hogy a templom az Isten háza. Ha valaki ezt a szó legszorosabb értelmében elhinné egy másodpercre, akár sokadmagával, akár egyedül ül egy templomban, térdre kellene roskadnia, vagy talán még sokkal inkább szerzetesi szokás szerint arccal a padlóra kellene esnie. Nem tudok másból kiindulni, mint ebből…”

Ennek a régiónak az épületeit – egy kivétellel – az a különös körülmény is összeköti, hogy körülbelül azonos időben születtek terveik, folyt az építkezés és hozzávetőlegesen azonos időben kerültek átadásra is az épületek. Az épületek tervei egy különösen termékeny időszakban három éven belül születtek.

Így a régióra kialakított és javasolt útvonal megegyezik azzal a „körúttal”, amelyet abban az időben maga Makovecz Imre is rendszeresen megtett egy nap alatt, hogy művezetés céljából végig látogassa épülő házait.

Ebből a sorból egyedül a Szekszárdi Sió-csárda a kivétel, amely viszont a 60-as évek végi karakteres, forradalmi megfogalmazású legendás sorozatnak (Szekszárd, Balatonszepezd, Velence) egyik eleme.

A Sió-csárda kiadványunk készítésekor még nem volt látogatható állapotban, de a leépülés hosszú évei után új tulajdonosa kezében megmenekülni látszik a pusztulástól.

További információk

Tömeg 0,2 kg
Méretek 23,5 × 16,5 × 0,4 cm
Cover

Puha borító

Binding

Ragasztott kötés

Oldalszám

59

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Makovecz-Utak – 5. füzet” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

17 + 20 =