A századforduló magyar építészete

1 990 Ft

Cikkszám: MKH18 Kategóriák: ,

Leírás

A könyv megkísérli összegyűjteni és rendszerezni az előbb megtagadott és megátkozott, majd a hatvanas-hetvenes években divatossá lett, ám teljességében föl nem fedezett magyar századfordulós építészet emlékanyagát. A közhasználatban „szecessziós”-nak nevezett, de a bécsi szecesszió mellett több más stílusirányzatra is kiterjedő építészetet tárgyaló munka a múlt század kilencvenes éveitől az első világháborúig eltelt időszak valamennyi fontosabb, jellegzetesen újító törekvést tükröző tervét, épületét felsorakoztatja. A mintegy százhetven építész munkásságára vonatkozó részletes adatok és a századforduló Magyarországának teljes területét felölelő csaknem négyszáz település fontosabb századfordulós emlékeinek jegyzéke igyekszik pótolni a korszakra vonatkozó eddigi szakirodalmi hiányt.

Az ismeretlen életművek bemutatása, az ezernél több kép – jelentős részük korabeli felvétel -, a változatos dokumentumválogatás, az útbaigazító térképek, az új kutatási szempontokat felvillantó tanulmány hasznos és érdekes olvasmánnyá teszi ezt a könyvet a századforduló kultúrája, a helytörténet iránt érdeklődő olvasók, magyar országjárók és külföldi turisták, jól tájékozott szakemberek számára egyaránt.

A kép teljessége alkalmas arra, hogy a magyar építészetnek ezt a kiemelkedő korszakát az európai századfordulós kultúráról a köztudatban élő összefüggésrendbe visszaillessze, ahonnét mint természetes közegéből, az első világháborúval bekövetkezett történelmi változások kiszakították.

További információk

Tömeg 1,2 kg
Méretek 28,5 × 20,5 × 2 cm
Cover

Puha borító

Binding

Ragasztott kötés

Oldalszám

287

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„A századforduló magyar építészete” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hét + tizennégy =