Ugrás a tartalomra

Makovecz Központ és Archívum

Rovataink:

Főoldal

Köszöntő

Makovecz Központ és Archívum

A budapesti Makovecz Központ és Archívum eredetileg családi háznak épült. Makovecz Imre magának és a feleségének építette. Beköltözését már nem érhette meg, így sorsára várva az épület most végre betöltheti feladatát, és ha fizikai valójának nem is, de szellemi nagyságának most otthont adhat.

Magyarország Kormánya a 2022/2015-ös számú határozatában döntött arról, hogy ez a ház szolgálja Makovecz Imre élő szellemiségét. Ennek érdekében a fenti funkciók megvalósításához partnerként kérte a Magyar Művészeti Akadémiát, amely a Makovecz Imre Alapítvánnyal szerződést kötött a Központ működtetésére.

A házban rekonstruáltuk Makovecz Imre dolgozószobáját, valamint létrehoztunk egy kisebb kiállítóteret, amelynek tartalmát rendszeresen frissíteni fogunk. A házban kerül elhelyezésre a teljes életmű: tervek, rajzok, írások, fényképek – létrehozva ezzel a Makovecz Archívumot, amely kutatási célokra is alkalmassá válik.

A Központ zártkörű ünnepélyes megnyitására november 20-án kerül sor.

A Ház január 8-tól látogatható minden hétfőn, szerdán és pénteken 14-17 óráig.

Csoportokat előzetes egyeztetés alapján a nyitvatartási időn kívül is tudunk fogadni.

A belépés díjtalan.

Cím: Budapest XII. kerület, Városkúti út 2.

Az archívum megnyitására akkor kerül sor, amikor a teljes életmű katalogizált állapotban elhelyezésre került a házban. Ennek pontos dátumáról honlapunkon, valamint a médiában is tájékoztatjuk Önöket.

2018 elejétől rendszeres programokkal várjuk az érdeklődőket, amelyeket szintén minden rendelkezésre álló fórumon megosztunk majd a széles nyilvánossággal.

Visszaugrás a navigációra